Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1486723_10151832078502939_348284912_nΈχετε κάποιους φίλους που συνεχώς υποβαθμίζουν τη χαρά σας; Αναρωτιέστε ποτέ γιατί το κάνουν αυτό;

Ίσως μόλις να βιώσατε κάτι καλό στη ζωή σας; να βρήκατε μια καλή θέση διδασκαλίας σε κάποιο στούντιο, να χάσατε βάρος, να ερωτευτήκατε ή να δημοσιεύσατε κάτι σε κάποιο περιοδικό. Είστε τόσο χαρούμενοι που θέλετε να το μοιραστείτε με τους πιο στενούς σας φίλους, αυτούς που πιστεύετε ότι θα χαρούν για εσάς, αυτούς στους οποίους βασίζεστε για να μοιραστείτε τη χαρά σας. Συναντάτε τους φίλους σας για καφέ για να μοιραστείτε τα σπουδαία νέα σας και η αντίδραση τους είναι να τα υποβαθμίσουν και να διασκεδάσουν με τον ενθουσιασμό σας. Η έλλειψη ενθουσιασμού από την πλευρά τους σας πληγώνει και σας κάνει να αναρωτιέστε τι κάνατε λάθος.

Φυσικά μιλάμε για ζήλεια, κάτι που μπορεί να προκαλέσει διάβρωση σε μια φιλία. Και δεν είναι πάντα εμφανής αλλά μάλλον καμουφλαρισμένη κάτω από στρώματα παθητικής επιθετικότητας και επικαλυμμένης εχθρότητας.

Λένε ότι οι φίλοι φαίνονται στις δύσκολες στιγμές, εγώ όμως πιστεύω ότι φαίνονται εξίσου και όταν βιώνουμε την επιτυχία.

Κάποιοι φίλοι σας προτιμούσαν όπως ήσασταν. Εκείνος ο μοναχικός τύπος, ο ανικανοποίητος, που αγωνιζόταν δίπλα τους και όταν ο κόσμος σας άρχισε να επεκτείνεται αυτό τους έκανε να αισθάνονται άβολα. Σε ορισμένες περιπτώσεις θέλουν να παραμείνετε ασήμαντοι έτσι ώστε ο κόσμος τους να είναι και πάλι ‘σωστός’.

7 σημάδια ότι οι φίλοι σας μπορεί να ζηλεύουν

Η σταδιακή απομάκρυνση:

Καθώς η πρακτική σας, η σκληρή δουλειά σας και οι θυσίες σας αρχίζουν να αποδίδουν, οι φίλοι σας βρίσκουν συνεχώς δικαιολογίες για να περνούν όλο και λιγότερο χρόνο μαζί σας.  Για αυτούς η ευτυχία σας είναι μια διαρκής υπενθύμιση της δικής τους δυστυχίας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνσή τους. Μερικές φορές κρύβονται πίσω από τη φράση ‘είμαι πολύ απασχολημένος’ ή απλά θα αρχίσουν σταδιακά να εξαφανίζονται. Ένας φίλος που δεν ζηλεύει θέλει να γιορτάσει μαζί σας, ενώ ένας που ζηλεύει απουσιάζει κάθε φορά από το πάρτι.

Τα ύπουλα κομπλιμέντα (η θετική-αρνητική ρουτίνα):

Ανεξαρτήτως από το τι έχετε πετύχει, βρίσκουν πάντα τον τρόπο να αποδώσουν τα εύσημα σε κάποιον άλλο. Είχατε μόλις μια σπουδαία φωτογράφιση; ‘είναι σπουδαία εξαιτίας του φωτισμού και της επεξεργασίας’. Βρήκατε καινούρια δουλειά; ‘είναι επειδή είχατε κάποιον γνωστό’. Κλείσατε κάποια σεμινάρια σε άλλη πόλη; ‘είναι επειδή είστε καλοί στις δημόσιες σχέσεις’. Ένας βαθιά ζηλιάρης φίλος δεν θα αναγνωρίσει ποτέ ότι κερδίσατε με την αξία σας ή ότι αξίζετε τα καλά πράγματα που σας συμβαίνουν.

Η ‘γλυκιά’ απάντηση:

Αυτή η απάντηση είναι ανειλικρινής και συνήθως προσφέρεται από κάποιον που έχει επίγνωση της ζήλειας του και προσπαθεί να σας δείξει ότι χαίρεται. Χαμογελά ψεύτικα (ξεχνώντας πως γνωρίζετε το αληθινό του χαμόγελο) και προσποιείται τον υπερβολικά χαρούμενο. Αυτό σας αφήνει με ένα κενό και ένα αίσθημα μη υποστήριξης. Αν ήταν αληθινά χαρούμενοι για εσάς θα το καταλαβαίνατε.

Η υποβάθμιση:

Μοιράζεστε τα καλά σας νέα με τους φίλους σας και συμπεριφέρονται χωρίς ενθουσιασμό ή αμέσως προσπαθούν να το υποβαθμίσουν (και εσάς) , καλύπτοντας το με λέξεις όπως ‘προοπτική’ ή ‘να είσαι ρεαλιστής’ ή ισχυρίζονται πως ‘θέλουν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε προσγειωμένοι’. Πολύ συχνά θα φροντίσουν να σας υπενθυμίσουν τις παλιότερες αποτυχίες σας όντας οι ίδιοι σε αυτό το σημείο.

Είναι άλλο πράγμα να ρωτάτε κάτι για να σιγουρευτείτε ότι τα έχετε σκεφτεί όλα και άλλο να σας βάζουν εμπόδια σε κάθε καλό που παρουσιάζεται στο δρόμο σας. Ένας πραγματικός φίλος δεν είναι τσιγκούνης με τα επίθετα ούτε προσπαθεί να σας προσγειώσει στη γη – πετάει μαζί σας, στο πλευρό σας.

Η συνεχόμενη έντονη κριτική:

Η ζήλεια αυτών των φίλων εκδηλώνεται με ένα καταιγισμό συνεχόμενης κριτικής, συχνά μεταμφιεσμένης πίσω από φράσεις όπως ‘σκληρή αγάπη’ ή ‘απλά είμαι αληθινός’. Το πρόβλημα είναι ότι πολύ συχνά δεν συνοδεύονται από ένα ίσο ή ίσως μεγαλύτερο μέτρο επαίνου και υποστήριξης.  Μπορεί επίσης αυτοί οι φίλοι σας να έρχονται στο μάθημα γιόγκα στο οποίο διδάσκετε και να είναι αυτοί οι οποίοι σας χτυπούν πισώπλατα μουρμουρίζοντας διάφορα πράγματα ώστε να τα ακούσουν όλοι…..πράγματα τα οποία δεν  θα περιμένατε ποτέ να ακούσετε από έναν φίλο. Κάποια στιγμή μπορεί να πήγατε σε κάποιο μάθημα γιόγκα ενός φίλου, να ενημερώσατε για έναν τραυματισμό τον οποίο είχατε, και αυτός ο φίλος να οδήγησε την τάξη σε ασάνα που στόχευαν ακριβώς στο σημείο του τραυματισμού σας….σκοπεύοντας  είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα να σας υποβαθμίσει.

Αυτό μπορεί επίσης να γίνει αντιληπτό καθώς το άτομο αυτό μιλάει για εσάς πίσω από την πλάτη σας, ασκεί έντονη κριτική για εσάς, τα επιτεύγματα σας και τις σχέσεις σας. Ένας πραγματικός φίλος γνωρίζει τα ελαττώματα και τις αποτυχίες σας, όμως σας αγαπά παρόλα αυτά και προσπαθεί να σας βοηθήσει να βγάλετε στην επιφάνεια τον καλύτερο σας εαυτό.

Η έλλειψη συμπαράστασης:

Ψάχνετε να δοκιμάσετε κάτι νέο και συναρπαστικό και ένας ζηλιάρης φίλος σας λέει ότι ‘δεν είσαι αρκετά έξυπνος’ ή ‘δεν είσαι ο κατάλληλος’ για μια δουλειά, μια ρομαντική σχέση ή για οτιδήποτε θέλετε να κάνετε. Μερικές φορές μπορεί να μην είστε έτοιμοι, όμως ένας πραγματικός φίλος δεν σας κάνει ποτέ μια τέτοια εισαγωγή εκτός και αν είναι απόλυτα βέβαιος, και σίγουρα όχι για να σας μειώσει. Ένας πραγματικός φίλος θα πει ‘κάντο’.

Έρχεται κάτι μεγάλο στη ζωή σας και χρειάζεστε τη βοήθεια των φίλων σας. Όμως την ώρα που τους χρειάζεστε περισσότερο αυτοί δεν είναι διαθέσιμοι. Θα βρουν πολλές δικαιολογίες. Όμως οι πραγματικοί φίλοι που θέλουν να επιτύχετε και να είστε ευτυχισμένοι θα βρουν τον τρόπο να είναι δίπλα σας όταν τους χρειάζεστε. Μπορεί να μην είναι τέλειοι ή να μην είναι στο πλευρό σας κάθε στιγμή, όμως πάντα θα σας προσέχουν.

xantresΟ ροοστάτης αλλαγής:

Μερικές φόρες οι φίλοι σας ζηλεύουν ή αισθάνονται άβολα με το πόσο λαμπερά ακτινοβολεί το φως σας και σας ζητούν να το μετριάσετε ή να το σβήσετε, ζητώντας σας έτσι να είστε κάτι λιγότερο από αυτό που πραγματικά είστε. Θα το ακούσετε συχνά αυτό με όρους όπως ‘είσαι υπερβολικός’. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για μια ρομαντική σχέση ή για μια φιλία, κάποιος που πραγματικά σας αγαπάει δεν θα σας ζητούσε ποτέ να είστε κάτι λιγότερο από αυτό που είστε, αλλά αντιθέτως θα προτιμούσε ο πραγματικός εαυτός να αυξηθεί στο 11.

 Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;

Βασικά, αν κάθε φορά που έχετε καλά νέα ή μια επιτυχία οι φίλοι σας αντιδρούν με απαξίωση και απομακρύνονται, μπορεί να σημαίνει ότι ζηλεύουν. Ή αν έχετε αρχίσει να λογοκρίνετε το εαυτό σας και βρίσκετε παράξενο ή δύσκολο να τους μιλήσετε για πράγματα που σας κάνουν χαρούμενους, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι φίλοι σας είναι ζηλιάρηδες και ζηλόφθονες. Το σημαντικό εδώ είναι ότι αν και οι φίλοι σας μπορεί να ζηλεύουν, αυτό δε σημαίνει ότι η φιλία σας έχει λήξει.

Ορίστε  κάποιες απόψεις για να λάβετε σοβαρά υπόψη.

Ερευνήστε τις πράξεις και τις προθέσεις σας:

Εδώ εστιάζουμε στην τέταρτη νιγιάμα, σβαντγυάγια. Σβαντγυάγια σημαίνει αυτοπαρατήρηση. Ερευνήστε βαθιά και αναρωτηθείτε αν κάνετε κάτι που θα μπορούσε να εντείνει τη ζήλεια τους και τα συναισθήματα τους. Περνούν δύσκολα στη ζωή τους και δεν είχατε προσέξει τις ανάγκες τους;

Προσπαθήστε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση τους και να καταλάβετε γιατί αισθάνονται έτσι. Αναλάβετε τις ευθύνες για τις πράξεις σας και τις προθέσεις σας και προχωρήστε στο επόμενο επίπεδο.

Επικοινωνήστε με τους φίλους σας:

Αφιερώστε λίγο χρόνο και μιλήστε για αυτό με τους φίλους σας και ανακαλύψτε γιατί αισθάνονται έτσι. Μην ξαφνιαστείτε αν η πρώτη τους αντίδραση είναι η άρνηση ή αν σας κατηγορήσουν ότι φαντάζεστε πράγματα. Κάποιοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πως εκδηλώνουν  ζήλεια, οπότε  ενημερώστε τους για όσα ακούτε από το στόμα τους και σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως ‘όταν σε ακούω να αντιδράς έτσι, με κάνει να αισθάνομαι…’.

Μάθετε αν περνούν δύσκολα ή αν αγνοήσατε ή δεν επιδείξατε την απαιτούμενη προσοχή στην τελευταία τους επιτυχία. Ενημερώστε τους για το πόσο σημαντική είναι η φιλία τους για εσάς και δείτε αν και οι δύο πλευρές μπορείτε να κάνετε συνειδητές προσπάθειες να είστε πιο υποστηρικτικοί και να γιορτάζετε τις επιτυχίες του καθενός σαν δικές σας.

Γεφυρώστε το κενό:

Μόλις ανοίξετε τα κανάλια της επικοινωνίας για αυτό το θέμα και ξεκαθαρίσετε τα πράγματα, τότε ξεκινά η πραγματική δουλειά. Δείτε αν μπορείτε να βρείτε κοινό έδαφος για να δουλέψετε μαζί πάνω σε αυτό. Τις περισσότερες φορές οι φίλοι σας θα είναι ανοιχτοί για διάλογο, πράγμα που σημαίνει ότι η φιλία σας έχει γερές βάσεις. Αν παρόλα αυτά αρνηθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις πράξεις τους και αντ’αυτού συνεχίζουν να σας κουνάνε το δάχτυλο, είναι πιθανόν ώρα να επανεκτιμήσετε αν θέλετε να παραμείνετε σε αυτή τη ψυχοφθόρα σχέση. Ίσως έφτασε η ώρα να φύγετε και να προχωρήσετε παρακάτω.

Φύγετε:

Έχει ειπωθεί παλιότερα και είναι αλήθεια, ότι καθώς η πρακτική σας σας μεταμορφώνει και η ζωή σας διευρύνεται, κάποιοι άνθρωποι γύρω σας δεν θα είναι σε θέση να κάνουν το επόμενο βήμα μαζί σας – και μερικές φορές θα αντισταθούν ενεργά στην εξέλιξη σας.

Όσο και να θέλετε να βοηθήσετε τους φίλους σας να βρουν την ευτυχία και να απαλλαγούν από τη ζήλεια, αυτό είναι κάτι που μόνο οι ίδιοι μπορούν να καταφέρουν. Είναι δική τους επιλογή και κανένα καλόπιασμα από μέρους σας δεν θα τους βοηθήσει.

Πιθανότατα δεν θέλετε να στενοχωρήσετε κανέναν φίλο σας όμως γιατί να υποβαθμίσετε και να απομυζήσετε τον εαυτό σας με όλο αυτό; Αν ακολουθήσατε τα τρία παραπάνω βήματα και η κατάσταση δεν βελτιώθηκε ή έγινε περισσότερο τοξική, είναι προτιμότερο να φύγετε. Οπότε αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τους συγχωρέσετε για τον πόνο που σας προκάλεσαν και να τους απελευθερώσετε.

Ο χώρος που θα δημιουργήσετε στη ζωή σας θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε τις υγιείς πνευματικές σχέσεις που χρειάζεστε. Η διαδρομή σας θα γίνει ευκολότερη και θα είστε πιο ευτυχισμένοι περιβάλλοντας τον εαυτό σας με θετικούς ανθρώπους που θα είναι εξίσου αφοσιωμένοι με εσάς στην ανάπτυξη και την μεταμόρφωση.

Μετάφραση: Ευαγγελία Κρεμμύδα

English version.

12814510_1237999602894110_3204182628551895861_nChris Kiran Aarya είναι δάσκαλος γιόγκα  και συγγραφέας με βάση του τη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Η αναζήτηση της ειλικρινούς μεταμόρφωσης μέσα από την πνευματική sadhana και η ακεραιότητα στην καθημερινή μας ζωή είναι αυτά που ο Χριστόφορος εκτιμά περισσότερο στην πορεία του ως δάσκαλος και αιώνιος μαθητής. Ένας αφοσιωμένος πρακτικός γιόγκα και δάσκαλος (την οποία πρωτοδιδάχθηκε από την μητέρα του στην ηλικία των επτά), συνδυάζει τρείς δεκαετίες πρακτικής μαζί με παραπάνω από δύο δεκαετίες ομαδικής γυμναστικής και υπαίθριας ηγετικής εμπειρίας στην διδασκαλία του και απολαμβάνει να βοηθά τους μαθητές του να φτάνουν σε νέα επίπεδα επιδεξιότητας και πίστης στον εαυτό τους. Παρόλο που οι τάξεις του διαφέρουν, το προσωπικό χαρακτηριστικό του στυλ είναι βασισμένο σε ένα μείγμα vinyasa εμφυσημένο με χιούμορ, στο να κλωτσάς την ενέργεια asana που ρέει σε ακολουθία και στα μακρύτερα τεντώματα για ένα βαθύ άνοιγμα του σώματος. Ο Χριστόφορος εκπαιδεύτηκε με τον Doug Swenson και το πολύπτυχο vinyasa στυλ του: Sadhana Yoga Chi. Στους δασκάλους του και τις επιρροές του συμπεριλαμβάνονται επίσης οι Meta Hirschl, David Swenson και Tias Little.

Αυτή τη στιγμή διδάσκει σε διάφορα στούντιο στην Ευρώπη κάνοντας σεμινάρια, προπονήσεις δασκάλων και συζητήσεις. Ο Χριστόφορος υπήρξε παρουσιαστής στο φεστιβάλ γιόγκα  του Φλάγκσταφ, στο συνέδριο γιόγκα του Ρέγκενσμπουργκ, στο συνέδριο γιόγκα  του Νέου Μεξικό, στο συνέδριο γιόγκα  του Τέξας και στο φεστιβάλ γιόγκα  της Σεντόνα. Ο Χριστόφορος έχει γράψει και δημοσιεύσει στα Origin Magazine, Elephant Journal, Brahmaloka or Bust, Flow Yoga Magazine, LA Yoga, Internal Yoga Magazine, Yoga Journal Online και Politico και η δουλειά του έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά, στα Πολωνικά, στα Γερμανικά και στα Ισπανικά. Η επίσημη εκπαίδευσή του περιλαμβάνει μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη και πανεπιστημιακό πτυχίο στις Τέχνες από το Ball State University