Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

i-t3cnRQt-LΤίποτα δεν με εξαγριώνει περισσότερο από το να ακούω ανθρώπους να μου λένε ότι είμαι ευλύγιστη από τη φύση μου. Επειδή δεν είμαι.

Το 1999 όταν ξεκίνησα να κάνω πρακτική στη γιόγκα δεν μπορούσα καν να αγγίξω τα δάχτυλα των ποδιών μου. Δεν μπορούσα να κάνω τροχό ούτε να σταθώ στο κεφάλι μου. Όταν ήμουν μωρό φορούσα νάρθηκες και στα δυο μου πόδια επειδή τα πόδια μου και οι γοφοί μου ήταν στραβοί. Απέτυχα στη γυμναστική και τα τέσσερα χρόνια του γυμνασίου. Ποτέ δεν ασχολήθηκα με κάποιο άθλημα και ποτέ δεν γυμνάστηκα.

Οπότε όταν μου λένε ότι είμαι ευλύγιστη από τη φύση μου αντιλαμβάνομαι δύο πράγματα: το πρώτο είναι ότι πέτυχα κάθε στάση εύκολα, χωρίς προσπάθεια και το δεύτερο ότι δεν μπορούν να κάνουν την πρακτική που κάνω εγώ τώρα. Νομίζω ότι το δεύτερο είναι χειρότερο.

Κάποιοι δεν θέλουν μια προχωρημένη πρακτική. Εντάξει. Κάνοντας φανταχτερές στάσεις γιόγκα δεν θα αλλάξει ουσιαστικά η ζωή σας. Δεν θα σας κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Και επίσης δεν θα σας κάνουν έναν φωτισμένο άνθρωπο. Όμως η ασάνα είναι πρόδρομος του διαλογισμού – εξάλλου, η πειθαρχία που χρειάζεται για να ελέγξετε το σώμα σας δεν είναι τίποτα μπροστά στη θέληση και στα χρόνια αφοσιωμένης πρακτικής που χρειάζονται για να ελέγξετε το μυαλό σας. Οπότε αν η ασάνα είναι μέρος της πρακτικής σας και θέλετε να την εξελίξετε, ορίστε 4 τρόποι για να το κατορθώσετε.

ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΟ ΔΑΣΚΑΛΟ

Δεν μπορώ παρά να τονίσω πόσο σημαντικό είναι αυτό.

Έχω δει πάρα πολλούς νέους και ευλύγιστους πρακτικούς γιόγκα να αναφέρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι αυτοδίδακτοι. Αυτό είναι υπέροχο – και εγώ επίσης ξεκίνησα να μελετώ τη γιόγκα μέσα από βιντεοκασέτες και βιβλία. Όμως χωρίς έναν οδηγό στο πλευρό σας να σας βοηθήσει να χτίσετε καλές συνήθειες, πολλές στάσεις θα είναι πάνω από τις δυνατότητες σας. Χωρίς έναν δάσκαλο δεν θα μπορείτε να γνωρίζετε πότε κάνετε μια στάση λάθος ή, ακόμη το πιο σημαντικό, πότε διακινδυνεύετε έναν τραυματισμό.

Ένας καλός δάσκαλος παρακολουθεί την τάξη του, διορθώνει και προσαρμόζει τους μαθητές του. Ένας καλός δάσκαλος τροποποιεί τις στάσεις για τους μαθητές του ανάλογα με τις ανάγκες τους και τους ενθαρρύνει να βάλουν τα δυνατά τους. Ένας καλός δάσκαλος θα βοηθήσει τους μαθητές του να αναπτύξουν καλές συνήθειες,  και με αυτόν τον τρόπο να αποφύγουν επαναλαμβανόμενους στρεσογόνους τραυματισμούς που πολλές φορές παρατηρούμε στους γιόγκι.

Ένας καλός δάσκαλος μπορεί να μην είναι ικανός να κάνει όλες τις στάσεις, μπορεί  όμως να σας δείξει πώς να τις κάνετε.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαλέξετε τον σωστό δάσκαλο για εσάς είναι πηγαίνοντας σε στούντιο και γυμναστήρια και τσεκάροντας κάθε δάσκαλο που έχουν. Είναι χρονοβόρο και εκνευριστικό, και θα σας κοστίσει χρήματα. Όμως αξίζει τον κόπο!

ΝΙΩΣΤΕ ΑΒΟΛΑ

Μια φόρα μια γυναίκα μπήκε σε ένα προχωρημένο μάθημα γιόγκα που δίδασκα και υπερήφανα μου είπε πως έκανε πρακτική στη γιόγκα πάνω από εικοσιπέντε χρόνια. Εντυπωσιάστηκα και ενθουσιάστηκα. Ήθελα να δω πως είναι τα εικοσιπέντε χρόνια πρακτικής στη γιόγκα. Καθώς η τάξη προχώρησε στην πρώτη κάμψη προς τα εμπρός παρατήρησα πως έσκυψε από τη μέση και όχι από τους γοφούς και τα χέρια της κρέμονταν στα γόνατα της. Καθώς το μάθημα προχωρούσε παρατήρησα τον αυξανόμενο εκνευρισμό της. Κάποια στιγμή αναφώνησε δυνατά: ‘Μα δεν πρέπει να αισθάνεσαι άβολα στη γιόγκα’.

Ξαφνιάστηκα. Δεν πρέπει να αισθάνεσαι άβολα; Αλήθεια; Λοιπόν, η ασάνα είναι απλώς σωματική, αλλά ακόμα και στο διαλογισμό έχεις να αντιμετωπίσεις τα χειρότερα, και αυτό είναι ακόμα πιο άβολο.

Εκ πείρας ανακάλυψα πως η εξέλιξη προκύπτει όταν αισθανόμαστε άβολα.  Όταν αισθανόμαστε άνετα δεν προσπαθούμε για κάτι καλύτερο, εφησυχάζουμε. Μόνο μέσα από την επιθυμία για αλλαγή μπορούμε πραγματικά να το επιτύχουμε.

Το να νιώθετε άβολα δεν είναι το ίδιο με το να νιώθετε πόνο. Το ένα επιφέρει την αλλαγή και το άλλο σας στέλνει στο νοσοκομείο. Αν αισθανθείτε πόνο σε μια ασάνα ή σε ένα μάθημα, σταματήστε. Η αλλαγή δεν χρειάζεται ασθενοφόρο ή χειρουργείο.

Όμως η άνεση δεν σας βοηθά να εξελιχθείτε, μόνο σας καθυστερεί.

ΚΑΝΤΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Μένοντας σε ένα μεσαίου επιπέδου μάθημα δεν διαφέρει από το να μένετε στην άνεση. Πρέπει να προκαλέσετε τον εαυτό σας να αναπτυχθεί.

Τώρα, ένας αρχάριος δεν θα πρέπει να μπει σε ένα προχωρημένο μάθημα πρακτικής – είναι επικίνδυνο! Μόλις αποκτήσετε γνώση των βασικών στάσεων και αναπτύξετε μια δυνατή αίσθηση του σώματος σας, είναι ώρα να αρχίσετε να εξερευνάτε τα όρια σας σε πιο απαιτητικά μαθήματα.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε να κάνετε μια στάση είναι να την κάνετε. Μερικές φορές αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τροποποιήσετε τη στάση χρησιμοποιώντας στηρίγματα ή να βασιστείτε σε κάποιον να σας τοποθετήσει. Συνδυάστε το με τον σωστό δάσκαλο να σας καθοδηγεί και θα επιτύχετε τους στόχους σας.

ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Μια πρακτική γιόγκα (και αυτή περιλαμβάνει ασάνα, πραναγιάμα, τζάπα, πούτζα κτλ.) θα είναι τόσο καλή όσο και η ποσότητα του χρόνου που επενδύετε σε αυτή. Δεν υπάρχει συντομότερος δρόμος. Δεν μπορείτε να το εξαγοράσετε. Μπορείτε μόνο να το κερδίσετε. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψετε.

Η γιόγκα αποκαλείται πρακτική. Πρακτική σημαίνει ‘η πραγματική εφαρμογή ή χρήση μιας ιδέας, πεποίθησης ή μεθόδου αντίθετα με θεωρίες που σχετίζονται με αυτή’.

Το να κάθεσαι και να μιλάς για τη γιόγκα είναι διασκεδαστικό – πιστέψτε με. Πραγματικά το κάνω συχνά! Δεν θα σας προσφέρει όμως κανενός είδους πρακτική, προχωρημένη ή άλλη. Ο πιο σίγουρος τρόπος να επιτύχετε εξέλιξη στην πρακτική σας είναι να εμφανίζεστε στο στρώμα σας ή στο μαξιλάρι του διαλογισμού σας όσο πιο συχνά μπορείτε, να είστε παρόν και να καταβάλετε κάθε προσπάθεια στη δουλειά που κάνετε εκείνη τη στιγμή.

Όταν ανακαλύψετε την πειθαρχία και την αφοσίωση που χρειάζονται για την πρακτική σας, θα συνειδητοποιήσετε ότι η αληθινή εξέλιξη πραγματοποιείται όχι μόνο στο σώμα σας αλλά και στο μυαλό και το πνεύμα σας.

Μετάφραση: Ευαγγελία Κρεμμύδα

English version.