Γιόγκα: Η πρακτική ενός πολεμιστή ~ Chris Kiran Aarya
‘Σαν Σαμουράι, πρέπει να ενδυναμώσω τον χαρακτήρα μου. Σαν άνθρωπος πρέπει να τελειοποιήσω το πνεύμα μου’ ~ Yamaoka Tesshu, ιδρυτής της Σχολής Του Σπαθιού Shoden Muto-Ryu.
Αν πεις στους περισσότερους ανθρώπους ότι η γιόγκα είναι η πρακτική ενός πολεμιστή, πιθανότατα θα προσπαθήσουν να μη γελάσουν μιας και η εικόνα της πρακτικής που έχουν στο μυαλό τους είναι ένα δωμάτιο γεμάτο με γυναίκες με χρωματιστά κολάν που τεντώνονται και αναπνέουν. Σκαλίστε όμως λίγο βαθύτερα στις ρίζες για το τι γνωρίζουμε ως μοντέρνα γιόγκα και θα βρείτε ένα μονοπάτι πειθαρχίας, μια πολεμική τέχνη……την πρακτική ενός πολεμιστή.
Τι Είναι Ο Πολεμιστής;
Πολεμιστής είναι αυτός που ζει σύμφωνα με το ήθος του πολεμιστή. Πολεμιστής δεν είναι μόνο αυτός που πηγαίνει στον πόλεμο και σκοτώνει ανθρώπους, αλλά μάλλον αυτός που παρουσιάζει ακεραιότητα στις πράξεις του και έχει υπό έλεγχο τη ζωή του.
Συνεπώς ζει με κώδικα το θάρρος, την ειλικρίνεια, την υπομονή, την αφοσίωση, την πίστη, την αυτοσυγκράτηση, τον σεβασμό προς τους μεγαλύτερους, την αγάπη για τους άλλους, την αποφασιστικότητα, την αισιοδοξία στις δυσκολίες και φυσικά την αίσθηση του χιούμορ.
Όλοι οι κώδικες των πολεμιστών προέρχονται από τις απαιτητικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει ένας πολεμιστής, όπως ένας σαμουράι σε θανάσιμη μονομαχία. Πρέπει να αποδώσουν με μέγιστη δεξιοτεχνία και ηρεμία μπροστά σε θανάσιμο κίνδυνο. Πρέπει να έχουν την ικανότητα να σκέφτονται και να διατηρούν τη λογική τους μέσα στο χάος ακόμα και όταν ο ενστικτώδης και παρορμητικός εαυτός τους βγαίνει προς τα έξω. Έτσι για να προετοιμαστούν οι πολεμιστές ακονίζουν το σώμα και το μυαλό τους αφού αν δεν το κάνουν, δεν θα ζήσουν για πολύ.
Η Γιόγκα Σαν Διανοητική και Πνευματική Πρακτική Του Πολεμιστή
Ανάμεσα στις πρώτες αναφορές της γιόγκα σαν πρακτική πολεμιστή είναι αυτή στο Μπαγκαβάτ Γκίτα. Το Μπαγκαβάτ Γκίτα είναι ένα αρχαίο επικό ποίημα στο οποίο ο Αρτζούνα έχει καθοδηγηθεί από τον Κρίσνα να χρησιμοποιήσει τον κώδικα του πολεμιστή με τον οποίο ζει και να σκοτώσει τους εσωτερικούς του εχθρούς – να ζήσει μια ζωή με ακεραιότητα και να πολεμήσει για το δίκαιο.
‘Εγέρσου Αρζούνα, είσαι πολεμιστής και το ντάρμα σου (καθήκον) είναι να πολεμήσεις για έναν δίκαιο σκοπό……..Πολέμησε με το πνεύμα ενός γιόγκι, το καθήκον σου σε καλεί.’
Η εκπαίδευση ενός πολεμιστή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να τον κάνει να ξεπεράσει το φόβο και το φυσικό ένστικτο της επιβίωσης μπροστά στον κίνδυνο (ενάντια σε όλα τα σωματικά και ψυχικά σήματα για αυτοπροστασία). Συνεπώς ερχόμενοι σε επικοινωνία με την αφοσίωση και την αυτοσυγκράτηση ενός πολεμιστή μπορούμε επίσης να στραφούμε εσωτερικά και να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα εκείνα που η ψυχή μας φοβάται να αντιμετωπίσει.
Η πρώτη καταγεγραμμένη επαφή ανάμεσα στην γιόγκα και τη δυτική σκέψη έγινε στα χρόνια του Πλάτωνα (428-348 Π.Χ.) και του μαθητή του Αριστοτέλη (384-322 Π.Χ.). Οι Έλληνες είχαν ακούσει πολλά για τοις Ινδούς γιόγκι, τους οποίους αποκαλούσαν γυμνοσοφιστές (γυμνοί σοφιστές) και θαύμαζαν πολύ το βάθος της σοφίας τους.
Το 327 Π.Χ ο Μέγας Αλέξανδρος εισέβαλλε σε ένα μικρό κομμάτι της Ινδίας, μόνο για να το εγκαταλείψει, εξουθενωμένος δυο χρόνια αργότερα και να προχωρήσει προς την Περσία. Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε μάθει από τον δάσκαλο του, τον Αριστοτέλη, καθώς και από τον Διογένη, να εκτιμά βαθιά τη φιλοσοφία και ανυπομονούσε να μάθει από τους γιόγκι. Ο Έλληνας ιστορικός Πλούταρχος αναφέρει μια ενδιαφέρουσα ιστορία από τη ζωή του Αλέξανδρου που σκιαγραφεί αυτό του το ενδιαφέρον για τη γιόγκα.
Κατά τη διάρκεια της εισβολής του Αλέξανδρου στην Ινδία, ο στρατός του συνάντησε μερικούς γιόγκι σε στάση διαλογισμού στις όχθες του Ινδού ποταμού. Το απόσπασμα του Αλέξανδρου προσπαθούσε να διασχίσει τον πολύβουο δρόμο, αλλά οι γιόγκι που είχαν λάβει τις θέσεις τους δεν έλεγαν να κουνηθούν.
Ένας από τους νεαρούς αξιωματικούς του Αλέξανδρου προσπάθησε να διώξει τους άγιους άνδρες από το δρόμο του βασιλιά. Όταν ένας από τους γιόγκι αντιστάθηκε, ο αξιωματικός άρχισε να του φωνάζει. Ξαφνικά έφτασε ο Αλέξανδρος. Ο υπολοχαγός έδειξε τον Αλέξανδρο και είπε στον γιόγκι, ‘αυτός ο άνδρας έχει κατακτήσει τον κόσμο!Εσύ τι έχεις κάνει;’ Ο γιόγκι τον κοίταξε και απάντησε, ‘έχω κατακτήσει την ανάγκη να κατακτήσω τον κόσμο.’
Ακούγοντας αυτό ο Αλέξανδρος γέλασε με έγκριση και θαυμασμό. ‘Αν μπορούσα να είμαι κάποιος άλλος σε αυτόν τον κόσμο εκτός από μένα,’ είπε ‘θα ήμουν αυτός εδώ ο άνδρας.’
Αυτό που αναγνώριζε ο Αλέξανδρος ήταν ότι ο γιόγκι ήταν επίσης πολεμιστής – όμως πνευματικός πολεμιστής. Ήταν τόσο εντυπωσιασμένος από τα όσα έμαθε τα επόμενα χρόνια που πήρε μερικούς γιόγκι να ταξιδέψουν μαζί του πίσω στην Ελλάδα. Αυτοί έγιναν οι πρώτοι δάσκαλοι γιόγκα στη Δύση.
Η Γιόγκα Σαν Σωματική Πρακτική Του Πολεμιστή
Οι περισσότερες στάσεις γιόγκα που κάνουμε σήμερα είναι μια σχετικά πρόσφατη δημιουργία. Ενώ πολλές από τις καθιστές στάσεις διαλογισμού προέρχονται από αρχαία ινδικά κείμενα που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν, οι περισσότερες από τις ασάνα (στάσεις) που κάνουμε σήμερα είναι έντονα επηρεασμένες από την εκπαίδευση του ινδικού στρατού και των ανταρτών το 19ο και 20ο αιώνα.
Ο Tirumalai Krishnamacharya θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο σημαντικούς δασκάλους γιόγκα του 20ου αιώνα και σε αυτόν έχει αποδοθεί η αναβίωση της χάθα (σωματικής) γιόγκα μετά από χρόνια που κείτονταν στην αφάνεια. Οι περισσότεροι δάσκαλοι γιόγκα σήμερα προέρχονται από τη δική του γενεαλογία και για αυτό το λόγο συχνά αναφέρεται ως ‘Ο Πατέρας Της Σύγχρονης Γιόγκα.’
Αυστηρά πειθαρχημένος, τον οποίο συχνά συνέκριναν με εκπαιδευτή λοχία, ο Krishnamacharya στην πρώτη έκδοση του βιβλίου του Γιόγκα Makaranda αναφερόταν ακόμα και στον δάσκαλο του, Ramamohana Brahmachari, ως ‘λοχία’.
Το σύστημα της βινιάσα γιόγκα που ο Krishnamacharya δημιούργησε και δίδαξε στις αρχές του 20ου αιώνα οδήγησε στη χάθα γιόγκα καθώς και στην παραδοσιακή ινδική πάλη και γυμναστική, στην καλλισθενική γυμναστική του Βρετανικού στρατού και σύμφωνα με τον λόγιο Mark Singleton, στην ‘πρωτόγονη γυμναστική’ του Δανού εκπαιδευτικού Niels Bukh. Αυτές οι πρακτικές περιελάμβαναν χαιρετισμό στο Ήλιο και όρθιες στάσεις, όπως η στάση του τριγώνου, η οποία δεν εμφανιζόταν σε κανένα αρχαίο κείμενο.
Και πολλές από τις πρακτικές που ο Krishnamacharya σχεδίασε για να δημιουργήσει την σύγχρονη γιόγκα περιγράφηκαν από τον Singleton σαν πρακτικές που χρησιμοποιούσαν οι Ινδοί αντάρτες: ‘…..οι ασκήσεις είχαν σχεδιαστεί για να εξοικειωθούν τα σώματα τους στις σκληρές φυσικές συνθήκες της νομαδικής ζωής και να τους προετοιμάσουν για μάχη.’
Κατά τη διάρκεια της αντίστασης ενάντια στη Βρετανική κυριαρχία στην Ινδία, αν έλεγες ότι ‘κάνεις γιόγκα’ ήταν σύμφωνα με τον Singleton, μια κρυφή γλώσσα για να περιγράψεις στρατιωτική εκπαίδευση:
‘το να κάνεις γιόγκα ή να είσαι γιόγκι σύμφωνα με αυτή τη λογική, σήμαινε ότι εκπαιδευόσουν ως αντάρτης χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε πολεμική και ενδυναμωτική τεχνική ήταν διαθέσιμη.’
Επίσης για αυτό το λόγο η χάθα γιόγκα θεωρείται από πολλούς και πολεμική τέχνη.
Η Γιόγκα Ως Πρακτική Ενός Πολεμιστή
Συνδυάζοντας τις σωματικές και πνευματικές διαστάσεις της γιόγκα στην πρακτική ενός πολεμιστή, ένα πιο καθαρό μονοπάτι αρχίζει να εμφανίζεται. Ζώντας όχι μόνο με τον κώδικα ενός πολεμιστή, αλλά επίσης μετατρέποντας τον εσωτερικά σε ακεραιότητα, βλέπουμε ένα μονοπάτι πειθαρχίας και αυτοβελτίωσης ώστε να υπηρετούμε καλύτερα τις οικογένειες μας και τους φίλους μας, τις κοινότητες μας και τους εαυτούς μας.
Και έχετε υπόψη σας πως το να τηρείται αυτή την πρακτική δεν είναι ασύμβατο με το να είστε καλός χριστιανός, μουσουλμάνος, βουδιστής ή αθεϊστής αλλά αντιθέτως μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε καλύτεροι, όποιο μονοπάτι και αν έχετε επιλέξει.
Επιπροσθέτως με τη σωματική πρακτική της ασάνα και της πραναγιάμα, εδώ είναι κάποια παραπάνω πράγματα στα οποία επικεντρώνεται η εσωτερική μας διαδρομή:
Αυτοπειθαρχία/Σαντχάνα(Sadhana): Μια αυστηρά ηθική και σωματική πρακτική για να ζήσουμε τις αρετές του κώδικα του πολεμιστή και να καλλιεργήσουμε την ικανότητα μας να έχουμε τέλεια προσήλωση, να μετατρέψουμε το φόβο σε διορατικότητα, να αποδεχόμαστε τις ευθύνες μας και να κάνουμε έναν καθημερινό απολογισμό των πράξεων και των προθέσεων μας.
Συγκέντρωση: Αναπτύσσουμε την ικανότητα μας να δημιουργήσουμε την τέλεια προσήλωση εσωτερικά και εξωτερικά, να συγκεντρωθούμε στον στόχο μας και να μην αποφεύγουμε τη δυσάρεστη αλήθεια αλλά να την κοιτάζουμε κατάματα.
Ο Σκοπός Της Ζωής/Ντάρμα(Dharma): Για ποιο λόγο κάνεις πρακτική;
Αυτογνωσία: Η ριζοσπαστική ειλικρίνεια για τις φωτεινές και σκοτεινές πλευρές του ποιοι είμαστε.
Η Μετατροπή Του Φόβου Σε Διορατικότητα: Ο φόβος δεν είναι αρρώστια αλλά μια πρόσκληση στη διορατικότητα. Όπως έχει πει ο Κάρλος Καστανιέδα στο Δον Χουάν: “Μια αναγκαιότητα στη ζωή του πολεμιστή είναι η ανάγκη να νιώσει και να εκτιμήσει την αίσθηση του φόβου.”
Και με την γιόγκα σαν πρακτική πολεμιστή μαθαίνουμε να μετατρέπουμε το φόβο σε διορατικότητα. Αυτό το πετυχαίνουμε ρισκάροντας να εξερευνήσουμε τις άγνωστες πτυχές του κόσμου και του εαυτού μας, δοκιμάζοντας τους εαυτούς μας, κυνηγώντας την κακία και μαθαίνοντας από την εμπειρία.
Αυτό μπορεί να γίνει ανεβαίνοντας βουνά, δοκιμάζοντας μια νέα στάση γιόγκα ή προσπαθώντας για ένα νέο προσωπικό μας ρεκόρ καθαρά και αυθόρμητα. Αντιμετωπίζοντας το φόβο αποκτούμε δύναμη η οποία εκδηλώνεται ως διαυγής σκέψη και αποφασιστικότητα για δράση. Αν δεν αντιμετωπίζουμε το άγνωστο σε συχνή βάση, δεν μπορούμε πραγματικά να αναπτυχθούμε και να βελτιωθούμε.
Αποδοχή Των Ευθυνών Για Τις Πράξεις Και Τις Προθέσεις Μας: Να έχουμε το κουράγιο και το θάρρος να αποδεχτούμε τις ευθύνες για τις πράξεις και τις προθέσεις μας την ώρα που το εγώ μας θα προσπαθεί να μας δώσει κάθε λόγο και κάθε δικαιολογία για να μην το κάνουμε. Όμως κάνοντας το αυτό το εγώ μας υπηρετεί έναν σκοπό, να μας κρατήσει εξαρτημένους στην εξωτερική μας εικόνα.
Καθώς αποδεχόμαστε αυτές τις ευθύνες, αποδεχόμαστε επίσης και μια μεγάλη αλήθεια; η ζωή είναι δύσκολη. Μόλις αποδεχτούμε πλήρως τη δυσκολία ως κάτι φυσικό και φυσιολογικό, δεν φοβόμαστε πλέον όταν αντιμετωπίζουμε μια δυσκολία ή μια δοκιμασία.
Αντ’αυτού, αποδεχόμαστε αυτές τις δοκιμασίες ως ευκαιρίες. Οι δύσκολες εμπειρίες είναι ένας τρόπος να μάθουμε και είναι επίσης ο τρόπος για να εκτιμήσουμε την ηρεμία. Αποδεχόμενοι αυτές τις εμπειρίες, επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να βρουν την ηρεμία μέσα από τις δυσκολίες αντί να σπαταλάμε την ενέργεια μας προσπαθώντας να τις αποφύγουμε.
Αυτός είναι ο τρόπος του γιόγκι και του πολεμιστή.
Μετάφραση: Ευαγγελία Κρεμμύδα
Copyright 2018. All rights reserved.
Chris Kiran Aarya είναι ένας βετεράνος του αμερικανικού στρατού, ο οποίος έχει υπηρετήσει στο Ιράκ και μελετά τη γιόγκα εδώ και πάνω από 30 χρόνια – διδάσκοντας τα οκτώ τελευταία. Μαζί με τη σύζυγό του Maya Devi Georg διευθύνει τη σχολή Brahmaloka Yoga School στη Κεφαλονιά. Ένας αφοσιωμένος πρακτικός και δάσκαλος της γιόγκα ( την οποία έμαθε από την μητέρα του στην ηλικία των επτά ετών), συνδυάζει τρεις δεκαετίες πρακτικής μαζί με πάνω από δύο δεκαετίες ομαδικής γυμναστικής και εξωτερικής ηγετικής εμπειρίας στη διδασκαλία του και απολαμβάνει να βοηθάει τους μαθητές του να προβούν σε νέα επίπεδα ικανότητας και πίστης στον εαυτό τους. Ο Χρις εκπαιδεύτηκε με τον Doug Swenson και με την πολυμορφική του βινιάσα γιόγκα; η Sadhana Yoga Chi του, καθώς και οι δάσκαλοι του και οι επιρροές του επίσης περιλαμβάνουν τους Yogini Shambhavi, Meta Hirschl, David Swenson και Tias Little.
Ο Χρις επί του παρόντος διδάσκει σε σεμινάρια, εκπαιδεύσεις δασκάλων και φεστιβάλ γιόγκα στην Αμερική και στην Ευρώπη. Έχει γράψει ή δημοσιεύσει σε διάφορα περιοδικά όπως το Mantra Magazine, Origin Magazine, Yoga World (Greece), Elephant Journal, Brahmaloka or Bust, LA Yoga, ABC Yoga (Poland), Flow Yoga Magazine, Integral Yoga Magazine, Yoga Journal Online and Policito και η δουλειά του έχει μεταφραστεί στα Γερμανικά, στα Πολωνικά, στα Ελληνικά και στα Ισπανικά. Μπορείτε να τον βρείτε στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.brahmalokaorbust.com.